Zioła szwedzkie wg Marii Treben zioła z piołunem 90,2g
Oryginalna mieszanka 11 ziół, dokładnie w/g receptury Marii Treben, pozwalająca na przyrządzenie aż 1,4 litra tynktury, stosowanej jako krople do wewnątrz i na zewnątrz, w zależności od schorzenia. Uzupełnia deficyt substancji gorzkich, jakich pozbawiona jest obecnie w dużej mierze żywność, a które sprzyjają w naturalny sposób spalaniu tłuszczu i zdrowiu organizmu. Jest smaczna, poprawia trawienie i pobudza apetyt. Ma łagodne działanie ziołowego eliksiru.
Kuracja z ziół wg receptury Marii Treben zalecana jest o każdej porze roku - wiosną oczyszcza organizm z pozostałości zgromadzonej zimą tkanki tłuszczowej, natomiast jesienią stymuluje funkcjonowanie układu odpornościowego zabezpieczając tym samym organizm przed możliwymi infekcjami.
Skład:
Piołun*, mirra, szafran, senes, kamfora naturalna, korzeń rabarbaru, korzeń kurkumy, manna, teriak, korzeń dziewięciu sił, korzeń arcydzięgla
*Maria Treben zaleca stosować w składzie ziół aloes, ale zamiennie pozwala używać piołun.
Sposób użycia:
Zioła zalać 2 x 0,7 litra 38%-40% alkoholu (zalecana żytniówka lub dobra wódka owocowa). Odstawić je na 14 dni w ciepłe miejsce (ok. 25 stopni Celsjusza). Codziennie mieszankę należy wstrząsnąć. Po 14 dniach mieszankę odcedzić i zlać do ciemnych buteleczek, zamknąć i trzymać w chłodzie. Tak przygotowana nalewka może leżeć kilka lat.
Uwaga! Nalewkę należy przyjmować zawsze wyłącznie po rozcieńczeniu!
Wskazania
Profilaktycznie zaleca się przyjmować 1 łyżeczkę nalewki rano i wieczorem, rozcieńczoną wodą. Można również dodać dwie łyżeczki rozcieńczonych ziół do szklanki soku pomarańczowego lub herbaty i rozkoszować się smakiem tak przyrządzonego zdrowotnego napoju.
Przy różnego rodzaju niedomaganiach - zażywać 3 łyżeczki dziennie. W razie poważniejszej choroby 2-3 łyżki stołowe dziennie (każdą łyżkę należy podzielić na dwie porcje i po rozcieńczeniu w 1/8 litra herbatki ziołowej pić około 30 minut przed i po posiłku).
Do stosowania zewnętrznego należy nasączyć ziołami kawałek waty/ligniny i przyłożyć na wcześniej posmarowaną tłustą maścią ranę oraz obwiązać bandażem lub chustą na ok. 2-4 godziny. Alkohol wysusza skórę, dlatego też należy zawsze pamiętać o odpowiednim jej natłuszczeniu!