Opis
Wznowienie siódmego zmienionego wydania, znanego i poszukiwanego podręcznika z zakresu mikrobiologii ogólnej.
Omówiono w nim:
rys historyczny mikrobiologii,
określenie mikrobiologii – co to są drobnoustroje i jak się je bada,
budowę bakterii,
funkcje fizjologiczne bakterii,
genetykę,
ewolucję i systematykę,
wzajemny wpływ bakterii i środowiska,
wykorzystanie mikrobiologii w praktyce.
Nowe wydanie podręcznika zostało przygotowane przez uczniów i współpracowników autora. Zachowano układ książki, jej styl i zasób podstawowych informacji. Wprowadzono niezbędne poprawki, uzupełnienia i skróty. Najwięcej zmian dotyczy rozdziałów omawiających zagadnienia z genetyki, biologii molekularnej i najnowszych osiągnięć inżynierii genetycznej.
Książka przeznaczona jest dla studentów biologii uniwersytetów, akademii rolniczych i pedagogicznych; biotechnologii wszystkich typów uczelni, na których wykładana jest mikrobiologia; akademii medycznych; młodych naukowców; nauczycieli i uczniów szkół średnich.