Książka omawia:
cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
normy żywieniowe i planowanie żywienia;
ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:
zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.