Opis
1. Zasady funkcjonowania stołówek szkolnych i przedszkolnych.
Stołówka szkolna
Stołówka w przedszkolu
Opłata za posiłki
Zwolnienie z ponoszenia opłat
2. Stołówki szkolne jako zakłady żywienia zbiorowego
Dozwolony asortyment w sklepikach
Pieczywo
Pieczywo półcukiernicze i cukiernicze Kanapki
Sałatki i surówki
Mleko i napoje zastępujące mleko
Produkty mleczne
Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe
Warzywa i owoce
Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona
Soki, przeciery, musy i koktajle owocowe, warzywne,
owocowo-warzywne
Woda i inne napoje
Bezcukrowa guma do żucia, czekolada i inne produkty
Wymagania dotyczące środków spożywczych w stołówkach szkolnych
Zasady zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży
Grupy środków spożywczych stosowane w żywieniu zbiorowym w szkołach i przedszkolach
3. Wybór firmy cateringowej
4. Opodatkowanie usług stołówkowych
5. Pomoc państwa w zakresie dożywiania
Cel i podmioty realizujące wieloletni program wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania
Beneficjenci pomocy
Formy wsparcia
Finansowanie programu
Podział i przyznawanie środków z programu
Monitoring programu dożywiania
6. Programy unijne
Mleko w szkole
Owoce w szkole