Opis
Ten poradnik, napisany przez zespół doświadczonych dietetyczek, które same
są mamami, rozwiewa wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowląt. Karmić
naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i
stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Czy tak małe
dziecko może jeść orzechy i truskawki? A jeśli tak, to kiedy? Czy porcje są
wystarczające i czy maleństwo się najada?
Rodzice znajdą tu porządną porcję
wiedzy oraz inspiracje co i jak gotować. Autorki przygotowały bowiem ponad 120
pysznych przepisów na zdrowe posiłki dla dzieci w pierwszym roku życia. Oto
bezpieczne wprowadzenie do bogatego świata smaków!
Książka
zawiera:
- ponad 120 sprawdzonych przepisów i inspiracji na pyszne
śniadania, obiady i kolacje oraz słodkie, ale zdrowe przekąski dla maluszka
-
najbardziej aktualny stan wiedzy o zasadach żywienia niemowląt i prawidłowym
rozszerzaniu diety dziecka w 1. roku życia.
- najnowsze informacje o
karmieniu piersią i karmieniu sztucznym;
- informacje o responsive
feeding;
- rady, kiedy wprowadzać produkty o stałej konsystencji, produkty
alergizujące, soki; jak często karmić dziecko; jaką porcję podawać; jak
rozpoznać, czy dziecko się najadło;
- plus i minusy gotowych dań w słoiczkach
oraz przygotowywanych samodzielnie;
- informacje na temat BLW i diety
wegeteriańskiej u dziecka.
Autorki książki Magdalena Czyrynda-Koleda,
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika
Stromkie-Złomaniec są specjalistkami do spraw żywienia pracującymi na co dzień w
warszawskich poradniach dietetycznych.