Opis
Sposób leczenia chorób przewodu pokarmowego zależy od ich etiologii i przebiegu, jednak w większości przypadków to żywienie odgrywa kluczową rolę. U niektórych z tych pacjentów odpowiednia dieta jest głównym bądź jedynym remedium, u innych ważnym elementem terapii. Żywienie w gastroenterologii dziecięcej to kompendium wiedzy o najczęściej występujących u dzieci i młodzieży chorobach przewodu pokarmowego, zarówno organicznych, jak i czynnościowych, które łączą: krótki zarys choroby, aktualne zalecenia dotyczące diety i leczenia żywieniowego oraz narzędzia przydatne w praktyce klinicznej. Publikacja została stworzona w oparciu o EBM (evidence based medicine) i zalecenia cenionych towarzystw naukowych przez zespół doświadczonych gastroenterologów dziecięcych i dietetyka, którzy od lat wspólnie pomagają dzieciom z chorobami przewodu pokarmowego w powrocie do zdrowia. Książka dedykowana jest przede wszystkim dietetykom klinicznym oraz lekarzom gastroenterologom dziecięcym. Może się okazać również pomocna studentom dietetyki i kierunku lekarskiego, a także rodzicom i opiekunom chorych dzieci, jako pomoc w zrozumieniu choroby i wagi dietoterapii.