Opis
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Spis treści
Wstęp
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
Potrzeby energetyczne sportowców
Składniki pokarmowe
Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów
Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów
Regulowanie masy ciała w sporcie
Odźywki w sporcie
Zatrucia pokarmowe
Produkty spożywcze
Układanie jadłospisów
Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych
Przepisy na potrawy podane w jadłospisach
Zakończenie
Piśmiennictwo