Opis
Część pierwsza trzytomowego podręcznika z zakresu żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych związanych z żywieniem różnych gatunków zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt, budowę przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich, pobieranie pokarmu, trawienie, wchłaniania, przemianę materii i składników mineralnych, żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi, oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt. Książka napisana została z myślą o studentach wydziałów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, a także z myślą o pracownikach ośrodków doradztwa rolniczego z zakresu żywienia zwierząt, hodowcach zwierząt, producentach mleka, jaj, wełny, czy ryb.