Opis
Druga część trzytomowego podręcznika z zakresu żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Książka omawia podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc: bydła, świń, owiec, kóz, kur, indyków, kaczek, ale także królików, nutrii, ryb, bażantów, strusi, przepiórek, perlic, gołębi, zwierząt domowych. Są tu także informacje dotyczące żywienia zwierząt amatorskich, jak: ryby akwariowe, gady, chomiki, a także owadów użytkowych i ślimaków. Zasady żywienia oparte są na najnowszych, sprawdzonych zdobyczach wiedzy, z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych, zapotrzebowania energetycznego według obowiązujących norm. Są również dostosowane do przepisów prawa paszowego i wymagań w zakresie ochrony środowiska rolniczego w Unii Europejskiej. Książka napisana została z myślą o studentach wydziałów biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych; również z myślą o pracownikach ośrodków doradztwa rolniczego z zakresu żywienia zwierząt, producentach pasz przemysłowych, hodowcach zwierząt, producentach mleka, jaj, wełny, ryb.